Donburi met rauwe tonijn op twee manieren van Gizzi Erskine

Dit gerecht is echt één van Danjo en mijn favorieten. De meiden zijn er inmiddels ook dol op. De pure smaak van rauwe vis is onweerstaanbaar. Dit is voor ons echt feest eten. We hebben het dan ook een paar keer met kerst gegeten als voorgerechtje. Het recept komt uit het boek ‘Skinny weeks & wicked weekends’ van Gizzi Erskine.

Ingrediënten:
200 g tonijn van sashimi kwaliteit
4 eetl. in ringetjes gesneden lente-uitjes
1 eetl. Japanse kewpie of gewone mayonaise
1 theel. sesamolie
3 theel. sojasaus, plus extra om te serveren
1 theel. wasabipasta, plus extra om te serveren
1 kleine, rijpe maar stevige avocado, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
120 g gekookte sushirijst
2 kwartel-eieren, desgewenst
150 g daikon (ik gebruik vaak radijsjes)
1 vel nori zeewier, gescheurd

Bereiding:
Snijd de helft van de tonijn fijn en snijd de andere helft in grotere stukken. Meng de fijngesneden tonijn, de lente-uitjes, de mayonaise en de helft van de sesamolie voorzichtig in een kom. Voeg 1 theel. van de sojasaus toe. Voeg ook de wasabi toe en meng opnieuw.
Meng in een andere kom de rest van de tonijn heel voorzichtig met de helft van de avocado.
Verdeel de rijst over de kommen. Schik het fijne tonijnmengsel langs de rand van de kom en schep in het midden van de kom het grove tonijnmengsel.
Als je de kwarteleieren gebruikt, maak dan in het midden van elke kom een holte en voeg daaraan een eidooier toe.
Bestrooi met de rest van de avocado, de daikon en de gescheurde nori. Besprenkel met de rest van de sojasaus en serveer met extra wasabi en sojasaus erbij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA