Pilav met prei en spek van Ainsley

Dit recept is uit het boek ‘Koken voor familie en vrienden’. Dit is een makkelijk gerecht voor doordeweeks en door de spek krijgt het een lekkere volle smaak. Wij aten er krokant gebakken kipdijfilets met vel bij en rauwkost.

Ingrediënten:
2 personen
50 g boter
2 preien, schoongemaakt in ringetjes gesneden
snuf pimentpoeder
100 g dikke plakken ontbijtspek, fijngehakt
100 g basmatirijst
1/2 l groentebouillon
2 eetl. fijngehakte gladde peterselie
4 eetl. Griekse yoghurt
1 teentje knoflook, geperst
zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:
Verhit de boter in een pan met een dikke bodem en een goed passend deksel. Voeg de prei en het pimentpoeder toe en laat 3-4 minuten fruiten tot de randjes beginnen te kleuren. Voeg het spek toe en laat 2-3 minuten meebakken tot het goudbruin is gekleurd.
Schep de basmatirijst door de inhoud van de pan en giet er zoveel bouillon over dat de rijst 1/2 cm onder staat. Voeg wat zout en peper toe en dek af met een op maat geknipt stuk bakpapier. Breng aan de kook, leg het deksel op de pan en laat 10-12 minuten zachtjes koken tot het vocht is verdampt. Schep de peterselie erdoor en breng op smaak met wat zout en peper.
Schep intussen de yoghurt in een kom en roer er de knoflook, een snufje pimentpoeder en wat zout en peper door. Serveer apart bij de pilav.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA