Indisch -Soto ayam (Indische kippensoep)

Dit recept is een familierecept en zoals vaak in de Indische keuken heeft elke familie zijn eigen recept voor een bepaald gerecht. Soto ayam is vaak in Indische eettentjes te vinden, maar eigenlijk bestel ik het nooit, omdat ik het, de enkele keer dat ik het wel besteld heb, toch vond tegenvallen vergeleken met de soto ayam van mijn moeder. Eigenlijk is het een kippenbouillon met stukjes kip die je over verschillende ingredienten heen schept.

Ingrediënten:
4 kippenbouten
1 serehstengel (citroengras)
zonnebloemolie
1 grote ui, gesnipperdeen snufje koenjit (geelwortel)
zout, peper
witte rijst
2-3 aardappelen
3-4 eieren
100g taugé
50 g mihoen
1 dunne prei, in dunne ringetjes
bladselderij, fijngesneden
gebakken uitjes

Bereiding:
Zet de kippenbouten op in ruim koud water in een grote pan samen met de serehstengel, die je eerst een beetje kneust. Laat aan de kook komen en schuim af. Laat op laag vuur een uur sudderen. Bak de gesnipperde ui in een scheutje zonnebloemolie zacht. Roer er het snufje koenjit doorheen. Haal na het uur de kippenbouten uit de bouillon en roer het uienmengsel door de kippenbouillon, breng op smaak met peper en zout. Laat de kippenbouten even afkoelen en haal dan het vlees van het bot en doe het in kleine stukjes weer terug bij de bouillon.
Kook witte rijst, aardappelen en eieren gaar. Maak de taugé schoon door er de staartjes af te halen. Overgiet de mihoen met kokend water en laat staan tot die gaar is.
Maak een bord op door eerst rijst op te scheppen en dan de aardappelen in plakjes, de eieren in stukjes, wat taugé, mihoen, prei en bladselderij. Schep de hete bouillon eroverheen en strooi er wat gebakken uitjes op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA