Aardbei oprol scones van Yvette van Boven

Dit recept is uit het boek ‘Home baked’ van Yvette van Boven. Een makkelijk recept voor lekkere scones, extra lekker door de geraspte limoenrasp.

Ingredienten:
6 personen
500 g aardbeien, schoon en in schijfjes
4 eetl. + 2 eetl. suiker
de fijne rasp van 2 limoenen
het sap van 1 limoen
350 g bloem, plus extra voor het bestuiven
1,5 theel. bakpoeder
een snuf zout
100 g koude boter, in blokjes, plus extra voor het invetten
140 ml karnemelk of gewone melk

Doe de aardbeien in een kom, bestrooi ze met 4 eetlepels suiker (of iets minder), de rasp van 1 limoen en het sap. Meng het en zet even opzij. Verwarm de oven voor op 200 graden, vet een bakvorm van 20 cm doorsnede in met wat boter.
Zeef de bloem, bakpoeder, zout en de rest van de suiker boven een andere kom. Meng de limoenrasp die over is en de boter vlug erdoor tot het deeg eruitziet als grove kruimels en giet de karnemelk in scheuten erdoor. Misschien heb je niet alles in één keer nodig. Kneed fluks tot een zacht deeg, kneed vooral niet te lang, scones moeten kruimig zijn en lang kneden zal resulteren in een taai deeg.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een vierkante lap van 1/2 cm dik. Bestrooi met de helft van de gemarineerde aardbeien en strijk uit tot een enkele laag aardbeitjes; houd daarbij één strook van zo’n 2,5 cm vrij. Rol de lap deeg op, begin bij de kant tegenover de vrijgelaten strook.
Snijd de rol in 6 gelijke delen en zet ze rechtop in de bakvorm met de snijkant onder; ze gaan nog iets rijzen, dan zullen ze aan elkaar gaan groeien. Bak de oprolscones in 30 minuten mooi gaar en goudbruin. Laat ze 5 minuten afkoelen voordat je ze gegarneerd met de resterende aardbeien serveert. Bestrooi ze met poedersuiker en geef er licht gezoete slagroom bij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA