Zomervakantie Zuid-Frankrijk 2016

Vandaag zijn we om 23.30u ’s avonds vertrokken. De kids slapen dan de hele nacht en wij wisselen af met rijden, en stoppen rond 5.00u om nog even te slapen. De kids sliepen deze keer wel erg lang, dus we reden rond 8.00u nog even door tot we om 9.00u stopten bij een Village Etape, echt een aanrader. Je kan natuurlijk op de grote ‘aires’ stoppen langs de snelweg, maar een Village Etape is vaak een leuk dorpje vlakbij de snelweg, waar je het gevoel hebt ver weg te zijn van de snelweg. Deze keer was dat ook zo en op een centrale plek in het dorp had je een leuk picknickveldje met zelfs een speeltuintje. We ontbeten onze broodjes gebakken ei en de kids konden even hun energie kwijt. Hierna was het nog 2,5 uur rijden naar Souillac, in de Dordogne. Een dorpje waar we altijd een nachtje slapen, om alvast in vakantiestemming te komen. We hebben daar een paar jaar geleden een leuk typisch Frans hotel ontdekt met grote kamers, een speeltuintje, jeu de boules veldje, pingpong en een zwembad. De receptie ging pas om 16.00u open, maar we vertoefden lekker in de tuin en picknickten daar. Ik had kipsandwiches gemaakt, natuurlijk salade caprese, tonijnsalade en kipkluifjes. Verder hadden we eierkoeken, kaasbroodjes, krentenbollen en rauwkost. Na de lunch gingen de meiden zwemmen en testte Danjo zijn nieuwe action cam uit, supergaaf! Ondertussen kwamen er wat donkere wolkjes aan de lucht en op een gegeven moment werden we verrast door een donder. Het begon ook te druppelen, dus Danjo ging even vragen of we al eerder de hotelkamer in konden. En dat kon gelukkig en dat vonden Danjo en ik ook wel lekker om eindelijk even bij te kunnen tanken qua slaap. We deden een middagdutje van bijna 3 uur en daarna gingen we uit eten. We gaan al een aantal jaren naar het restaurant van Le Grand hotel waar we altijd met mijn ouders aten. We konden direct terecht als we buiten aten, maar binnen bleek uiteindelijk toch binnen 5 minuten een plekje vrij te komen, dus dat was wel fijn, want buiten was het afgekoeld en nog wat druilerig. Eigenlijk wilde Danjo voor de regionale burger met gedroogde magret de canard (eendenborst) en foie gras gaan, maar die was helaas niet meer te bestellen. Uiteindelijk gingen we beiden voor het menu Souillagais, een menu van de streek en de meiden deelden een entrecote. Als voorgerecht namen we allebei een knoflooksoep, die geserveerd werd met emmentaler en croutons, lekker en ook heel machtig. Daarna had ik een heerlijk krokant stuk confit de canard en Danjo kabeljauw met chorizo en citroencrème. Als toetje namen we beiden de panna cotta van chocola met een coulis van tropische vruchten en kleine meringues. En dat alles voor 22 euro, altijd leuk die menu’s in Frankrijk, laat de vakantie maar beginnen!

De volgende dag haalden we voor het ontbijt natuurlijk croissantjes en pains au chocolat en aten ze in een parkje op, terwijl de kids nog wat speelden. Daarna reden we naar Masseube, het geboortedorp van mijn vader waar we ons installeerden in onze stacaravan. Danjo ging met de kids naar het zwembad en ik pakte alles uit. Voor het gemak aten we vanavond kant en klare lasagne, niet mijn stijl, maar perfect voor een aankomstdag. Voor de meiden en mij was het een noodzakelijke hap, maar Danjo en Ferran vonden het nog best oké.

Vandaag gingen we boodschappen doen en dat moest in de ochtend, omdat op zondagmiddag veel zaken sluiten. Eerst ontbeet ik met heerlijke zachte brioche met boter. We haalden met de boodschappen lekkere dingetjes voor de lunch; paté de campagne, lekkere pittige chorizo, salade piémontaise (een aardappelsalade met augurk en ham) en romige camembert. Toe had ik een riz au lait (rijstpudding)  met karamelsaus, maar de rijst was gewoon niet gaar! Gek toch, is gewoon fabrieksmateriaal. In de avond bleek ons tweepitskeukentje niet opgewassen tegen mijn menu. Danjo begon met het bakken van courgette en krieltjes, maar het kon niet tegelijk omdat twee pannen niet tegelijk op de twee pitjes pasten. Daarbij moest het beiden in delen en is hij er twee uur mee bezig geweest terwijl ik met de kids naar het zwembad was. Ik wilde kip in witte wijnsaus met champignons maken, maar uiteindelijk heb ik daar een verkorte versie van gemaakt zonder champignons en wijn en iedereen vond het lekker, dus prima. Wel even zoeken naar een modus hoe we lekker kunnen eten, zonder dat de keuken overbelast raakt en we pas om 21.30u aan tafel zitten.

Vandaag ging ik voor het ontbijt op pad om brood en viennoisserie (croissantjes en dergelijke) te halen. Het was 9.30u maar de kids sliepen nog. Voor Ferran (en voor ons kan het ook geen kwaad) haalde ik een lekker dik volkoren brood, vind ik toch fijner voor de darmpjes. De meiden eten ook steeds meer en verorberen voor het ontbijt bijna een heel stokbrood samen. En elke ochtend een grote koffiekom om biscottes (Franse rechthoekige beschuitjes) in te soppen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daarna gingen we zwemmen tot het zwembad om 13.00u sloot en bakte ik voor de lunch eitjes. Na de lunch ging ik met de meiden nog even boodschappen doen en “shoppen” in de supermarkt. We kochten nog cornetto’s met koffiesmaak zonder hazelnoot voor Emilia en verder gedroogd fruit met amandelen als gezond tussendoortje en pure chocola met fleur de sel. Toen Ferran wakker werd gingen we nog met zijn allen zwemmen en ’s avonds staken we de handige opklap bbq van mijn ouders aan die als een tierelier ging. We grilden er lekkere verse worst, merguez en maïs op. Ik pofte ondertussen aardappelen in de magnetron en dit alles was in een mum van tijd gepiept, dus we maken vorderingen. Na het eten deed Danjo mee aan een jeu de boules wedstrijd op de camping, echt heel grappig.

Vandaag was het markt in Masseube en wandelden we daarheen. Daarvoor reserveerden we bij de receptie nog plekken om mee te kunnen eten met de maaltijd op de camping die avond. Op het kleine marktje kochten we nicoise olijfjes, violette olijfjes en dikke groene olijven.

Na een korte stop bij een speeltuintje liepen we terug naar de camping voor een drinkstop en daarna reden we naar de Maquis de Meilhan, een gedenkplaats op de plek waar het Franse verzet heeft gezeten. Hierna reden we naar huis en lunchten we met de worstjes van de bbq van gisteren met lekkere Franse mayo en de olijfjes. De violette olijfjes waren nogal bitter, dus die vielen niet zo in de smaak. Danjo ging met de meiden naar het zwembad en ik bleef bij Ferran in de caravan. Die avond was het welkomstaperitief van de camping en dan nodigen ze ook lokale producenten uit. Deze keer kon je jam proeven en patés. Ik ben niet zo’n zoetekauw, maar ik was meteen weg van de jam. Alleen heb ik niet gevraagd wat voor smaak het was en ik kon het niet thuis brengen. Ik dacht perzik. Na een lekkere kir, een aperitief met witte wijn en creme de cassis, kon het avondmaal beginnen. Ik hou van dit soort avonden en ben er ook mee opgegroeid, goed eten voor een klein prijsje (11 euro per volwassene, 6 euro per kind) met bijna alleen maar locals. Wijn, brood en water zijn inbegrepen en vooraf kregen we rauwe ham met meloen uit Lectoure, daarna kwamen de heerlijke frites die geen mayonaise nodig hadden en het klapstuk, mals gegrilde entrecote to die for!!! Danjo bleef er maar over doorpraten, mals sappig en door het vet, zo vol van smaak. Toe kwamen er ijsjes langs en daarna was er nog koffie met een sterk pruimenlikeurtje waar we van in de lucht schoten. Dit tafereel vond plaats onder de bomen met lichtjes erin, live muziek van een goede solist, en de kids speelden er lekker omheen. In combinatie met de nodige drank, maakte dit tafereel ons helemaal blij, wat een heerlijke avond was het. Om 23.30u breiden we er een eind aan tot grote teleurstelling van de drie kids, maar we vonden het wel welletjes.

Vandaag konden we gelukkig weer uitslapen en hadden we geen kater. We besloten spontaan een dagje te gaan shoppen. Daarbij hoort ook het inslaan van lekkere dingen. Ik heb voor mijn vader cassoulet gekocht met saucisse de Toulouse en confit de canard, een streekgerecht van witte bonen met worst en confit van eend. Voor ons zelf confit de canard en voor mijn moeder heb ik een blok foie gras gekocht. Verder heb ik alvast vleesspiezen en eendenborst gekocht voor een avondje bbq en ook gekookte garnalen en cocktailsaus, met in plaats van whisky armagnac. Hierna gingen we naar een grote Carrefour. Daar kochten we een éclair au chocolat, een langwerpige chocoladesoes en een punt flan, een eiertaart, zo lekker. Danjo kocht nog een goed wijntje en verder wat fruit en groenten. Hierna stopten we nog bij C-Bagi, een winkel waar ik wat leuke bordjes scoorde en een madeleine vorm waar ik helemaal blij mee ben. Eenmaal thuis ging Danjo nog een uurtje zwemmen met de kids en maakte ik een pasta van wat dingen die ik nog had liggen. Het werd gebakken courgette en rode paprika met tomaat, avocado en mozzarella met erbij een salade met rauwe ham en meloen. Toe hadden de meiden een bolletje koffie-ijs.


Vandaag besloten we te gaan vissen bij het natuurpark bij ons in de buurt. Je loopt er naartoe langs de rivier de Gers en onderweg heb je een “circuit sportif” met leuke hindernissen voor de kids. Aan het eind kom je dan bij een mooi park met speeltuin en picknicktafels en een vismeertje. We begonnen niet goed op een plekje met bomen waar Emilia’s hengel al snel vast zat in de boom (“Papa loopt te klunseren” riep ze gefrustreerd uit), dus we verkasten en met wat brood als aas deden we een tweede poging. Het geduld raakte natuurlijk al snel op, dus ik dook met de kids de speeltuin in en Danjo richtte zich op de vissen. Er dook warempel een grote vis op vlak naast de dobber, dus dat werd toch wel een kleine uitdaging voor Danjo. Ik liep alvast met de kids naar de caravan terug en gaf Ferran te eten en deed hem naar bed. Daarna maakte ik een omelet met champignons, knoflook en bieslook waar we nog wat rauwe ham bij aten en ook de nieuw aangeschafte mousse de canard, een zachte romige lichtzoete paté. De meiden bleken er ook gek op te zijn. Daarna sloten we af met een issau iraty, een Baskische kaas en ik een riz au lait en Danjo een Petit Suisse, een minikwarkje dat wij altijd eten door op een bord te storten, plat te prakken en er suiker over te strooien.

Ik deed in de middag een wasje en toen Ferran wakker werd gingen we nog even met zijn vijven zwemmen. Bij thuiskomst stak Danjo de barbecue weer aan voor vleesspiezen en kookte ik rijst en maakte ik een uitgebreide tomatensalade met drie soorten tomaten, waaronder een heerlijke coeur de boeuf (een grote gewelfde tomaat). Zodra je die opensnijdt weet je dat het goed zit, de kleur is bijna paars. Verder had ik in de salade komkommer, verse witte ui (een dikke lente-ui), zwarte olijven, ei en palmharten, één van mijn favorieten in Frankrijk. Als toetje had Danjo mijn favoriete ijs weten te vinden, namelijk ijs met pruimen in armagnac. Maar dit viel nogal tegen, het ijs was erg korrelig en slechts her en der zat een verdwaald flintertje pruim.

Vandaag ontbeten Danjo en ik met zijn tweeën, omdat onze kids uitslapen op vakantie. Rond 12.00u vertrokken we naar een recreatiemeertje met de nodige lunch lekkernijen. Het was goed toeven onder de treurwilgen en we aten brood met droge en gekookte ham, mousse de canard en ik had gekookte garnalen schoongemaakt die we met armagnac cocktailsaus aten. Toe hadden we nog wat kaas en een vuurrode superzoete watermeloen.

’s Middags haalden we bij het eettentje nog vers gebakken wafels. Rond 18.00u stapten we op en nadat we thuis hadden gedoucht gingen we richting het feest van Masseube, dat altijd het hele laatste weekend van juli wordt gehouden. We kwamen er rond 20.00u aan en er finishten net wat mensen na een loop. Er zou om 20.00u een maaltijd verzorgd worden, maar we zagen niets. Danjo ging informeren en al met al konden we om 21.00u eten. Een maaltijd die verzorgd werd door het restaurant voor op doorreis zijnde vrachtwagenchauffeurs, ‘Le Petit routier’. Vooraf kregen we tabouleh met courgette, paprika, tonijn en zaadjes met een plakje mortadella, daarna kip op Baskische wijze (met een tomatengroentesaus) met rijst en toe een nectarine met een lekker stuk brie. Dit alles voor 10 euro per persoon en 5 euro per kind met brood erbij en een fles wijn voor 4 euro. Al met al een topavondje met de kids die zich amuseerden op het grasveld en nog een suikerspin toe kregen. Die kan je hier overigens in verschillende smaken krijgen, zoals cola, nutella en munt, maar de meiden kozen toch voor de originele smaak, aardbei.

Vandaag wilden we naar de markt gaan in het wat grotere plaatsje Mirande, een half uurtje rijden. Om extra snel ter plaatse te zijn ontbeet alleen Ferran thuis, tenminste zijn “voorgerecht” en haalden we een grote doos met mini viennoiserie, met croissantjes, chocolatines en pains au raisins. Aangekomen in Mirande parkeerden we de auto op het centrale plein en liepen we naar de markt, maar dat bleek een ieniemini binnenmarkt te zijn met wat kraampjes met lokale producten en dat was het. Teleurgesteld stapten we weer in de auto terug en gingen we maar naar de plaatselijke supermarkt. Daar werd ik weer helemaal vrolijk van een kistje met wel 8 soorten tomaten in verschillende kleuren en maten, zo mooi! Daar deden we voor de lunch een proeverijtje mee, waarbij ik alle tomaten in stukken sneed en ze alleen bestrooide met een beetje zout. We keurden alle tomaten kritisch en ieder had zijn eigen favoriet. De zwarte tomaat had mijn voorkeur.

Hierna aten we lekkere roti de porc (dikke plakken rollade) met Franse mayo en mousse de canard. We hadden ook nog een nieuwe rauwmelkse koemelk Pyrenees kaas gekocht, maar die was minder lekker dan we hadden gehoopt. Na een lange familie siësta gingen we nog even naar het zwembad en daarna maakten we ons weer klaar voor het feest, vanavond met een grillade (bbq). Je kon verschillende dingen kiezen en wij kozen voor 2 saucisses (worstjes), 1 merguez, 1 speklapje, 3 friet en 2 stukken croustade, een regionaal appelgebak. We zaten weer lekker te smullen met een rode fles wijn erbij. De meiden vonden het “delicious”. Als toetje namen ze weer een suikerspin en kochten we een zak churros, maar die viel vies tegen. Het deeg was taai en kleverig en er zat geen smaak aan. De foto’s doe ik er toch bij, want ze zagen er wel lekker uit. Hierna waren we nog net op tijd voor het vuurwerk bij de camping en toen was het weer tijd om naar bed te gaan.

Vandaag weer een lekker rustig dagje op en om de camping. Na het zondagse ontbijt met gebakken eieren op een stokbroodje met avocado en biscottes met koffie vertrokken we om 11.30u, naar de ‘vide grenier’ (rommelmarkt).

Na een stopje bij de speeltuin liepen we terug naar de camping en lunchten we vandaag een salade met mozzarella, avocado, tomaat en olijven en daarna weer roti en mousse met lekker knapperig stokbrood. Als toetje hadden we Petit Suisses. Het was vandaag wat bewolkt dus van zwemmen kwam het niet meer. Als avondeten maakte ik een pastasalade met boontjes (haricots verts (echt de dunne) en boterboontjes), gebakken courgette, rode paprika, zwarte olijven, kappertjes, witte ui, tonijn en feta met een avocadodressing van een halve avocado, crème fraiche, een dotje Franse mayo, wat olie, een teentje knoflook en rode wijnazijn. Toe namen de kids een ijsje en speelden ze nog wat in de speeltuin terwijl wij een potje tafeltennis deden.

Vandaag hadden we de wekker gezet om weer een poging te doen om naar de markt te gaan, maar Ferran werd al iets eerder wakker. Ik twijfelde toch over de markt en we besloten spontaan naar een safari park te gaan, dat ruim een uur rijden was. We ontbeten daarom weer on the go met mini viennoiserie en kochten nog een stokbrood als back-up. Bij het park deden we eerst een korte safari self drive en daarna konden we de dierentuin in. Een klein schaduwrijk park met leuke shows. We lunchten er een broodje saucisse met friet en ik deed die op het broodje, dat zie je vaak in de Franse kustplaatsen. Danjo had een hamburger die lekker gegrild was. Na de lunch keken we nog naar wat shows en daarna gingen we terug naar huis en deden we snel boodschapjes. Bij aankomst op de camping bleek er weer een maaltijd te worden geserveerd, waarvoor je eigenlijk al had moeten reserveren, maar Danjo regelde met de kok dat we toch mee konden eten. Voorafgaand was er weer een aperitief voor de nieuwe campinggasten en daarna begon het eten. Danjo ging even informeren wat de maaltijd überhaupt was. Het bleek tajine met eend te zijn. Eigenlijk trok dat ons niet zo en ik dacht de meiden ook niet, dus ik kon alsnog aan de kokkerel en het was al na achten. Ik maakte voor ons vieren tortilla met groene sla en daarbij rauwe ham. Verder aten we nog wat kaas en de meiden een stuk lekkere oranje meloen. Ferran had doperwtjes met een steak hachee en stokbrood en yoghurt met cranberries toe.

Vandaag hadden we een lekker zwemdagje gepland, dus we wekten de meiden om 10.00u, zodat we nog in de ochtend konden zwemmen. Ferran kan het zwembad niet waarderen, hij vindt het te koud en krijgt er een ontzettend humeur van. Om 13.00u gingen we terug naar de caravan en bereidde ik alvast het avondeten voor. Ik kookte maïs en aardappelen en marineerde kalkoenschnitzels in olie, knoflook, bieslook en een beetje citroensap. Daarna maakte ik voor de lunch een kleurige tomatensalade met in azijn gemarineerde witte ui, groene olijven en feta. Echt heerlijk! Erbij aten we een restje tortilla en we hadden een andere lekkernij gekocht, rillettes. Dat is paté van draadjesvlees en in dit geval van gans, maar je hebt het ook van varken en eend. De rillettes was precies goed en Emi kon het ook wel waarderen. Toe weer wat kaas en druifjes en toen was het inmiddels 15.00u en ging ik met de meiden voor ronde 2 naar het zwembad. De mannen kwamen rond 18.00u en om 19.30u gingen we terug naar de caravan. Ik had bedacht dat ik als bijgerecht ratatouille ging maken. Ik deed er ui, knoflook, aubergine, courgette en een lading rijpe kleurige tomaten in. Erbij hadden we dan de gegrilde maïs en aardappeltjes van de bbq. Voor de kids kalkoen (want die vonden eend laatst opeens zielig en ik moest nu van Emi ook niet te vaak zeggen dat ze kalkoen at) en voor ons de klapper van de avond, eendenborst, zo lekker. Phae wilde uiteindelijk toch liever eend dan kalkoen en vond het ook “zooo lekker”. Ik bakte hem voor in de pan, omdat ik niet wist of mijn vuurtje van de bbq zou doen wat ik wilde en daarna legde ik hem op de bbq voor een lekker bbq-smaakje. Hij was perfect. Erbij grilde ik wat gehalveerde nectarines bestrooid met wat suiker en toen ze klaar waren deden de meiden er een klein dotje crème-fraiche en wat munt (die we hadden geplukt bij het zwembad) op. Ook de ratatouille was erg lekker. Ik kreeg met het restje meteen een idee voor de lunch van morgen. Toe aten de meiden koffie-ijs en Danjo het pruimenijs.

Vandaag werd ik om iets voor 10.00u wakker van Danjo die op stond. De drie kleintjes sliepen nog! Danjo ging zoals bijna elke ochtend brood halen en ik kon lekker rustig opstaan. Toen Danjo thuis kwam werd Ferran net wakker en wekten we de meiden. We ontbeten lekker in het zonnetje en daarna deed ik nog een wasje op de camping, terwijl Danjo alles klaarmaakte voor een dagje meer, omdat Ferran in het zwembad niet echt veel lol heeft. We gingen naar hetzelfde meer als de vorige keer, namelijk het Lac de Saramon. Het was er weer lekker rustig en we gingen nu aan de andere kant zitten in het nog kindvriendelijkere deel. Voor de lunch aten we lekkere charcuterie en aan het eind van de middag haalden we nog ijsjes en voor mij weer een wafel. Ferran heeft genoten van het meer, hij heeft zelfs zijn middagdutje overgeslagen, hij was in vorm! En zijn zussen vonden het ook weer lekker. Als klap op de vuurpijl ging Ferran lekker van het mini-glijbaantje en waadde hij (aan de hand) weer naar de kant, dus conclusie, hij vindt het zwembadwater veel te koud en koestert geen extreme waterangst.
Bij aankomst op de camping doken we nog het tegenoverliggende veld in voor wat foto’s op van die typische Franse strobalen. Het was afzien voor de kids, want als je erop zit is dat stro aardig stekelig. Maar we hebben toch wat fotootjes kunnen schieten. Rond 19.30u waren we thuis, dus de kids konden weer eens een keer iets meer op tijd eten, voor Franse begrippen dan. Ik bakte de aardappeltjes en het schnitzeltje van gisteren en daarbij deed ik wat spinazie a la crème uit de vriezer, handige back-up. Danjo en ik aten toen de kids al in bed lagen, dus even een keer met zijn tweetjes. Ik had de ratatouille opgewarmd en brak daar twee eitjes in die ik zacht bakte, een Spaans receptje. Ik heb ooit op tv gezien dat eieren op deze manier in Spanje ook geserveerd worden op een laagje chips. Die hadden we wel, maar we gaven toch de voorkeur aan stokbrood. Erbij had ik een salade gemaakt van witlof, perzik, druif, een beetje rauwe ham en blauwe aderkaas. Een Petit Suisse toe en we hebben nog even van de heerlijke avond op het terras genoten.

Vandaag werden Danjo en ik iets voor negenen wakker en lazen we nog wat in bed. We wilden vandaag uit lunchen dus we ontbeten niet zoveel. Na het ontbijt gingen we wandelen rond de camping waar we de vorige dag een spannend paadje hadden gespot. Vol avontuurlijke moed gingen we op pad, alleen stopte het paadje al na 20 meter. Dus we liepen de camping weer op en wandelden helemaal naar de andere kant richting het huis met de oude watermolen. Het was weer even afzien met allemaal brandnetels en prikkelplanten, maar het is ons ook eindelijk gelukt om wat zonnebloemen te plukken. De velden staan er vol mee, maar we waren op zoek naar een verdwaalde zodat we die zonder al te veel schuldgevoel konden plukken. De dag ervoor had Danjo en er bijna één te pakken, maar hij zag het uiteindelijk niet zitten om met zijn slippers over de brede greppel te springen. Nu kwamen we bij een veld met meerdere verdwaalde zonnebloemen dus dat werd plukken. Op de terugweg vond Emilia nog een mooie voetbal in de bosjes, een mazzeltje. We reden naar het restaurant La Grange in Masseube zelf waar we wel vaker ’s avonds hadden gegeten en voor de lunch was het aardig druk. We konden op het overdekte terras zitten en er was ook een mooi veldje met oude bomen en een klimrek voor de kids. We namen het ‘menu du jour’ wat bestond uit een soep van de dag, wat vaker geserveerd wordt en wat meestal een gepureerde groentesoep is van verschillende groenten. Daarna kregen we een bordje met gefrituurde kleine visjes, ook erg lekker en als hoofdgerecht een rollade van rund waarbij je kon aangeven hoe gaar je die wilde. De rund werd geserveerd in een lekkere jus met gepofte knoflookteentjes met daarbij een gepofte aardappel met kruiden crème-fraîche en een courgettegratin. Als dessert kon je kiezen tussen ijs en verse kaas met een coulis van aarbeien en ze hadden ook armagnacpruimenijs, dus die nam ik en die was hier wel lekker. Danjo nam de verse kaas die ook lekker was. De kids hadden een kindermenu waarbij ze als voorgerecht een bordje met ham, gedroogde worst en een spiesje met meloen kregen, daarna een steak tartare met ook een gepofte aardappel en courgettegratin en als toetje een bolletje ijs. Danjo en ik kregen ook nog een koffietje en dit alles voor ons voor 13 euro per persoon en de kids 8 euro per persoon. Wat is Frankrijk toch een heerlijk land, goed eten voor een prikkie in een restaurant, wat wil je nog meer! Hierna gingen we naar de camping en ging Danjo met de meiden zwemmen. Rond 17.00u kwamen ze terug en gingen we naar Thérese, de Spaanse buurvrouw van mijn inmiddels overleden oma. Ze had ons uitgenodigd om churros te komen eten. Ze heeft dit al vaker voor ons gemaakt en ze waren heerlijk, zo horen ze te zijn! Knapperig en niet vet. Met een pure chocoladesaus erbij die tussen een saus en chocolademelk in zit. Ferran vond het ook lekker en bleef ervan eten. Aan de keukentafel kreeg ik ook allemaal recepten van Thérese en haar vriendin Monique, terwijl Danjo met de kids in de tuin speelde. We kregen Théreses befaamde zelfgemaakte aioli mee en ze had ook confit de canard gemaakt waar we ook nog twee potten van mee kregen. Uiteindelijk kregen we ook nog een zak tomaten uit eigen tuin van haar zoon mee, dus het autootje zit aardig vol met lekkere dingen.
Op de camping aangekomen kookte ik wat voor de kids; rijst met een steak tartare (weer) en voor Phae een plak ham en daarbij paprika, tomaat en komkommer. Toe wat fruit en nog een ijsje. Bij Danjo was de churros zwaar gevallen dus die deed een dutje en daarna aten wij alleen nog wat brood met charcuterie en kaas en een yoghurtje en Danjo een ijsje.

Vandaag was de laatste dag van onze vakantie en gingen we naar de markt in het nabij gelegen dorp Seissan. Eén keer per jaar wordt deze markt omgetoverd tot een markt uit oude tijden met ambachtslieden (meubelmakers, houtzagers, ganzenhoeders) en verkleed winkelend publiek. We kochten er een mooi strengetje paarse knoflook voor mijn moeder en bij de boulangerie een pizza voor de meiden, een stokbrood en een pastis (een lokaal lekker appelgebakje). Hierna wandelden we naar de andere kant waar een boerderijhoek was met kippetjes, een varkentje en konijnen die je kon oppakken. Dikke pret voor de kids en Danjo vond het ook wel erg leuk. Hierna struinden we nog even over de rommelmarkt en liepen terug naar de auto. Als laatste namen we nog een heerlijk ijsje van de boerderij waar we 5 jaar geleden een deel van ons huwelijksfeest hebben gevierd. De meiden namen een bolletje frambozenijs en ik perzik-nectarine maar die werd al snel ingepikt door Ferran en delen kwam niet in hem op. Maar het was dan ook een superlekker ijsje. Op de terugweg zagen we eindelijk een irrigatiespuit die ook een stukje naast het veld spoot, dus we konden eindelijk onze fantasie tot werkelijkheid laten komen en de meiden en ik stapten de auto uit en liepen het veld op voor een koude douche. Lachen gieren brullen. Hierna gingen we terug naar de camping en lunchten we. Danjo en ik hadden nog een Midden-Oosters gevuld brood in de vriezer liggen waar ik de eerste twee van liet aanbranden, omdat ik ondertussen aan het pakken was. Nadat Phae had benadrukt dat de derde mijn laatste kans was, bleef ik erbij en was het ook best een lekker platbrood, gevuld met tomaat, ui, komijn en een beetje pittig. Ik ging met de meiden naar het zwembad en Danjo kwam later nog even een uurtje met Ferran. Voor de laatste avond gingen we uit eten. Daarvoor keerden we nog even aan bij het kerkhof om een bloemetje te brengen bij mijn opa en oma en toen reden we naar Seissan waar we altijd lekker aten in een bepaald restaurant, maar die inmiddels is veranderd van eigenaar en helaas is het restaurant er niet op vooruit gegaan. Toen er ook alleen maar een menu du jour werd geserveerd stapten we weer op en liepen we naar een ander restaurant waar we op de patio konden zitten en de meiden aan een eigen tafeltje plaats namen en voor de grap net deden of ze ons niet kenden. We namen een menu met vooraf drie stukken meloen, ik als hoofdgerecht paella met eend en Danjo een steak en als toetje nam we een crème-brulee. De meiden hadden een kindermenu met omelet met frietjes en toe drie crepes die de kids mooi konden delen. Daarna naar huis en verder inpakken en de auto alvast inladen.

Vandaag vertrokken we om 9.00u van de camping. We deden nog een korte boodschap en tankbeurt en spraken nog af met een vriend van mijn ouders die zelf paté en dergelijke maakt. Mijn moeder had een bestelling bij hem gedaan dus we propten een doosje met lekkernijen erbij in de achterbak. Hierna op weg en uiteindelijk besloten we eerst te gaan eten en dan naar het hotel te gaan omdat het inmiddels al 18.30u was. Ik wilde heel graag eten bij Leon de Bruxelles. 6 jaar geleden hebben Danjo en ik daar voor het eerst gegeten met de meisjes een paar maandjes oud slapend in de wagen. Het is een Belgische restaurantketen gespecialiseerd in mossels. Ik heb daar toen zulke lekkere mosselen gegeten op een speciale ‘onbeperkt mosselen avond’, dus ik heb zitten genieten. Al jaren wil ik er weer eens eten en nu was het zover. Ik vind de variant met crème-fraiche lekker en het viel niet tegen, lekkere ziltige mosselen met een heerlijk sausje. De meiden waren ook om en willen de volgende keer hun eigen mosselpannetje. Bij binnenkomst bleek er ook nog eens een groot springkussen te zijn, dus het plaatje was compleet. Na het eten reden we naar ons hotel, dat in hartje Orléans lag, wat een gezellige mooie stad. We gaan dit hotel zeker onthouden. We hadden een mooie ruime kamer en na wat rondjes verstoppertje gingen we slapen.

Vandaag stond de wekker om 7.30u, veel te vroeg. We gingen op zoek naar een bakkertje of supermarché en het leek erop dat het op zondagochtend niet ging lukken. Uiteindelijk vonden we er toch één en meteen een goeie. Je hebt soms van die winkeltjes waar je een tentje naast wil opzetten om er een weekje elke dag heen te gaan en alles uit de winkel te proeven. We kochten een baguette, croissantjes, pains au chocolat, een stuk flan en een éclair au chocolat. Niet heel avontuurlijk, maar alles was wel echt heel erg lekker. Na een lunchstop kwamen we om 17.30u weer thuis en keerden we nog snel aan op een verjaardag van een schoolvriendinnetje van de meiden, erg gezellig als afsluiter van een heerlijke vakantie.