Mais chowder

Dit recept is uit het boek ‘mijn keukengeheimen’ van Skye Gyngell. Eigenlijk hoort het met tapijtschelpen te worden geserveerd, maar die heb ik weggelaten. In plaats daarvan heb ik er een avocadotomaatsalade bij gemaakt met rucola.

Ingrediënten:
6 personen
100 g boter
1 grote blonde ui, gepeld en fijngesneden
1 flinke wortel, geschrapt en fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
1 venkelknol, van de kern en buitenste blad ontdaan, fijngehakt
1 kleine rode chilipeper, zonder de zaadjes, ragfijn gehakt
2 laurierblaadjes
1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
zeezout en versgemalen zwarte peper
3 maiskolven
7 dl water
1 kg verse tapijtschelpen
1,5 dl slagroom (naar keuze, maar erg lekker)

Bereiding:
Smelt de boter in een grote pan met een stevige, vlakke bodem op halfhoog tot laag vuur. Voeg de ui, wortel, bleekselderij, venkel, chilipeper, laurier en knoflook toe. Roer tot alle groenten met een laagje boter zijn bedekt, draai het vuur laag en smoor de groenten circa 15 minuten. Kruid ze met een flinke snuf zout.
Snijd intussen de korrels van de maiskolven. Zet ze daarvoor rechtop op een snijplank en ga met een scherp mes van boven naar beneden. Gooi de draden weg en zorg dat het sap in de korrels blijft.
Doe de maiskorrels met het uitgelopen melkachtige vocht in de pan en voeg het water toe. Roer goed en draai het vuur halfhoog. Laat de soep circa 20 minuten zachtjes koken tot de maiskorrels beetgaar zijn.
Giet de soep door een zeef die op een kom is gezet. Gooi de laurier weg. Pureer de helft van de groenten in een blender en voeg de helft van het stoofvocht toe. Pureer alles mooi glad, de puree is vrij dik. Giet hem door een fijne zeef in een schone pan en druk zoveel mogelijk vocht uit de groenten.
Roer de rest van de groenten door de soep en zet hem op laag vuur. Roer ook het overgebleven stoofvocht erdoor tot de soep de gewenste consistentie heeft. Roer de slagroom door de soep en breng op smaak. Schep in kommen of in een warme soepterrine en dien op met warm brood.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA