Zeebaars met gele bonensaus van Ching, gewokte paksoi en Chinese kool met rijst

Dit recept is uit het boek ‘China modern’ van Ching-He Huang, een Chinees kookboek met makkelijke gerechten waarin ook fusiongerechten staan, heel leuk en origineel. In het oorspronkelijke recept wordt de zeebaars in zijn geheel gestoomd, maar omdat ik niet zo’n grote stoompan heb, heb ik zeebaarsfilets gebruikt die ik heb gebakken.
Het was even een zoektocht naar gele bonensaus. Gele bonensaus wordt ook wel taotjo genoemd en is lekker zoetig. Ik stoomde als bijgerecht een fijngesneden paksoi en Chinese kool.

Ingrediënten:
2 personen
2 hele zeebaarzen, eventueel zonder kop, geschubd en schoongemaakt
2 eetl. rijstwijn of droge sherry
4 eetl. arachideolie
4 tenen knoflook, geplet en fijngesneden
2 eetl. geraspte verse gemberwortel
4 eetl. gele bonensaus
8 eetl. lichte sojasaus
2 eetl. geroosterde sesamolie
1 flinke bosui, fijngesneden
50 g koriander, fijngesneden
snuf zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:
Was de vis en dep hem droog. Kerf het vel aan beiden kanten een paar keer in. Bestrooi met zout en peper en leg op een vuurvast bord dat in een stoommand past. Giet de rijstwijn over de vis. Vul een wok met zoveel kokend water dat het de bodem van de stoommand niet zal raken. Zet hem daarin met het deksel erop en stoom de vis 12 minuten. Verhit een kleine pan op hoog vuur en doe er de arachideolie in. Roerbak knoflook en gember krap 1 minuut. Roer de gele bonensaus en de sojasaus erdoor. Doe er een paar scheutjes sesamolie bij. Doe de bosui en koriander in de pan en neem direct van het vuur. Giet de saus over de vis en dien op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA