Spinazie, bacon en pijnboompitsalade van Jamie

Dit recept is uit het boek ‘Comfort food’ van Jamie Oliver. Altijd heerlijk om uit dit boek te koken en er doorheen te bladeren. Ik hou altijd van spinaziesalade, ik denk dat ik rauwe spinazie zelfs lekkerder vindt dan gekookte. Er staan suggesties bij het recept waarmee je de salade kan uitbreiden en ik heb er ook stukjes peer en Bleu d’Auvergne aan toegevoegd. Omdat ik er al krieltjes bij at, heb ik het stokbrood weggelaten.

Ingrediënten:
4 personen
6 dikke plakken gerookte doorregen bacon of ontbijtspek (ik gebruikte spekreepjes)
olijfolie
2 volle eetl. pijnboompitten
12 sneden stokbrood van 1 cm dik
6 middelgrote zure uitjes, plus 2 el van het inmaakzuur (ik gebruikte kleine zilveruitjes)
2 tl dijonmosterd
4 el extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
4 flinke handenvol verse spinazie
1 handvol slablaadjes

Bereiding:
Snijd de bacon in dunne reepjes en doe ze met een scheutje olijfolie in een grote koekenpan op matig vuur. Bak ze goudbruin, voeg de pijnboompitten de laatste minuut mee en schep de reepjes bacon en de pijnboompitten met een schuimspaan uit de pan zodat het vet in de pan achterblijft. Rooster de sneden brood aan beide kanten in het vet tot ze krokant en prachtig goudbruin zijn.
Snijd intussen de zure uitjes in flinterdunne plakjes. Meng in een kom het zuur van de uitjes met de mosterd, extra vierge olijfolie en een snufje zwarte peper.
Leg er de spinazie en slablaadjes losjes op, voeg de bacon, de pijnboompitten en de uitjes toe en hussel alles heel voorzichtig met de hand door elkaar door de blaadjes op te tillen en van enige hoogte te laten vallen. Op die manier maak je de salade perfect aan zonder de blaadjes te kneuzen. Strooi er de krokante croutons over en ga direct aan tafel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA