Stamppot andijvie met speklapjes

Ingrediënten:
4-5 personen
1,5 kilo vastkokende aardappelen, maar kruimig kan ook
100 ml melk
klont boter
zout, peper en aromat
125 g gerookte spekblokjes
½ krop verse andijvie of 400 g voorgesneden andijvie
500 g speklapjes a la minute
croma

Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd ze in kleinere stukken zodat ze sneller gaar zijn. Zet ze op in een pan gezouten water en kook gaar. Bak ondertussen de spekjes zachtjes uit tot ze bruin en krokant zijn. Laat ze eventueel uitlekken op keukenpapier, maar je kan ook het vet door de puree roeren voor een lekker smaakje. Als de aardappelen goed gaar zijn, giet je ze af en laat je ze uitstomen. Stamp er puree van met een pureestamper of voor echt fijne puree met een pureeknijper. Ik schuif dan altijd de puree naar één kant in de pan en doe in de andere helft de melk en de klont boter die ik zachtjes opwarm met de pan schuin op het vuur. Als de boter gesmolten is roer je het door de puree. Doe er de spekjes bij en breng op smaak met zout, peper en aromat. Snijd de stronk van de krop andijvie, hou de bladeren stevig bij elkaar en snij vanaf het witte deel in smaller reepjes. Was de andijvie en slinger droog in de slacentrifuge. Schep de andijvie door de puree. Kruid de speklapjes met zout en peper en bak ze in wat croma of olijfolie om en om op hoog vuur lekker bruin en krokant.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA