Kip en prei pie

Dit recept komt uit mijn geweldige boek ‘Modern Australian food’ dat ik tijdens onze 3 maanden lange reis door Australië heb gekocht. Ik was in Australië gek van de vele soorten pies. Dit recept is heerlijk. De vulling is met prei, kip en één en al romigheid. Het pocheren van de kip houdt hem mals.

Ingrediënten:
6 personen
500 ml kippenbouillon
625 g kipfilet
1 eetl. olijfolie
45 g boter
1 grote prei (500 g) dun gesneden
2 stengels bleekselderij, schoongemaakt, fijngesneden
2 eetl. bloem
2 eetl. verse tijm
125 ml melk
250 ml slagroom
2 theel. mosterd
5-6 bladen voor hartige taart
4 bladen bladerdeeg
1 eigeel

Bereiding:
Breng de bouillon aan de kook in een middelgrote steelpan. Voeg de kipfilet toe en breng opnieuw aan de kook. Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat 10 minuten sudderen. Haal van het vuur en laat de kip 10 minuten staan. Haal daarna de kip uit de pan en hak grof. Bewaar 250 ml van het kookvocht.
Verwarm de olie en boter in een pan en bak al roerend de kip en bleekselderij, totdat de prei zacht wordt. Voeg de bloem en tijm toe en bak al roerend nog een minuut. Voeg geleidelijk de bouillon, melk en slagroom toe, roer en laat zachtjes aan de kook komen, tot het bindt. Roer de kip en mosterd erdoorheen en breng op smaak met zout en peper. Laat even afkoelen.
Verwarm de oven op 200 graden. Vet een ovenschaal in. Bedek de bodem en zijkanten met het deeg voor hartige taart. Prik gaatjes in de bodem en bak het deeg 10 minuten. Laat 5 minuten afkoelen.
Doe het kipmengsel in de vorm en leg het bladerdeeg over de vulling heen en stop aan de zijkanten in. Kwast in met het geklopte eigeel en maak twee inkervingen bovenin. Bak de pie 20 minuten in de oven of tot hij goudbruin is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA