Risotto van zoete witte uien, cotechino-worstjes en tijm van Jamie Oliver

Dit recept is uit het boek ‘Jamie’s Italie’ en moet eigenlijk met speciale Italiaanse worstjes worden gemaakt. Ik heb er gewone varkensaucijsjes voor gebruikt, maar elk ander lekker worstje is goed.

Ingrediënten:
6 personen
Basisrisotto:
1 liter bouillon
2 eetl. olijfolie
een klont boter
1 grote ui, gepeld en fijngehakt
2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
een halve knolselderij, geschild en fijngehakt
400 g risottorijst
2 wijnglazen droge vermout of droge witte wijn
zeezout en zwarte peper uit de molen
70 g boter
115 g geraspte Parmezaanse kaas
Extra toevoeging:
500 g cotechino (ik gebruikte varkenssaucijsjes)
3 witte uien
extra vierge olijfolie
een klein handje verse tijm, alleen de blaadjes
stuk Parmezaanse kaas om te raspen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 °C / gasovenstand 5. Leg de cotechino met de ongepelde uien op een klein bakblik en schuif dat in de oven. Bak ze ongeveer een uur tot de uien zacht en zoet zijn en de worst gaar is. Haal de plaat uit de oven en temper de temperatuur tot 150 °C of gasovenstand 2.
Begin met de basisrisotto zoals gebruikelijk. Warm de bouillon op. Doe de olijfolie en de klont boter in een andere pan en fruit daarin de uitjes, knoflook en selderij 15 minuten op laag vuur, zonder dat ze kleuren. Dit wordt een soffrito genoemd. Zodra de soffrito mooi zacht is, kan de rijst erbij en moet je het vuur hoger zetten. De rijst begint zachtjes te bakken, dus blijf continu roeren. Na een minuut beginnen de korrels een beetje glazig te worden. Giet de vermout of wijn erbij en blijf roeren. De harde alcoholsmaak verdampt en de rijst krijgt een lekker aroma. Als de vermout of wijn door de rijst geabsorbeerd is, is het tijd om de eerste soepopscheplepel bouillon erbij te scheppen en er een flinke snuf zout bij te doen. Zet het vuur laag, zodat de korrels aan de buitenkant niet te snel garen. Schep er lepel voor lepel de bouillon bij en blijf roeren om het zetmeel uit de rijst te masseren. Wacht telkens tot alle bouillon geabsorbeerd is voordat je de volgende lepel erbij doet. Dit hele proces duurt ongeveer 15 minuten. Proef de rijst om te controleren of hij goed gaar is. Zo niet, dan blijf je bouillon toevoegen tot de rijst zacht is, maar nog wel beet hebben.   Terwijl de rijst gaart heb je ruimschoots de tijd om de afgekoelde uien te pellen. Snijd een van de uien in kwarten, leg die in een schaal en houd ze warm in de oven. Hak de andere twee uien fijn; trek het dikke, vettige vel van de worst en gooi dat weg. Verkruimel het worstvlees. Wanneer de rijst voor driekwart gaar is, moet je de gebakken uitjes en het vlees erdoor roeren en de risotto door laten koken tot die perfect gaar is. Wanneer je de boter en Parmezaanse kaas erbij doet, moet je het proeven, de risotto zorgvuldig op smaak brengen en de gehakte tijmblaadjes erdoor roeren. Verdeel de risotto over de borden, versnipper op elk daarvan één van de kwarten ui en strooi er geraspte Parmezaanse kaas over.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA