Gegrilde tonijn op geroosterde salsa van Jamie

Dit recept is uit het boek Jamie’s Amerika. Ik heb er gepofte aardappelen bij gedaan met zure room om het tot een hoofdgerecht te maken. Voor de kids heb ik één van de courgettes gebakken, dan krijgen ze toch net wat meer groenten binnen dan van de courgettesalade.

Ingrediënten:
4 personen
4 moten tonijn van sushikwaliteit (200 gram elk, 2,5 cm dik)
extra vierge olie
zeezout en zwarte peper uit de molen

Voor de salsa:
2-3 verse groene pepers
2 groene paprika’s
1 rode ui, gepeld en gehalveerd
8 tenen knoflook ongepeld
3 middelgrote rode tomaten
sap van 3 limoenen
een flinke hand verse koriander
olijfolie

Voor de courgettesalade:
2 gele of groene courgettes
een hand verse munt, alleen de blaadjes, gehakt
extra vierge olie
sap van 1 citroen

Bereiding:
Haal de tonijn uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen.
Prik gaatjes in de groene pepers en leg ze samen met de andere groenten voor de salsa in een grillpan tot ze zwart geblakerd zijn. Doe de groenten in een plastic zakje en laat ze daar even in. Trek de velletjes van de groenten af en verwijder de pitjes/zaadlijsten en doe ze in een blender. Doe er het limoensap, de koriander, zout en peper en een paar flinke scheuten olijfolie bij en pulseer tot het de juiste consistentie heeft. Proef en breng op smaak.
Snijd de gewassen courgettes met een dunschiller in de lengte in smalle linten tot je bij de sponzige kern komt en doe ze in een kom met de muntblaadjes. Doe er de extra vierge olijfolie en citroensap doorheen en breng op smaak met zout en peper.
Zet de grillpan op hoog vuur en laat heel heet worden. Smeer de tonijnsteaks in met olie en bestrooi ze aan beide kanten met peper en zout. Leg ze in de grillpan en schroei ze 2-3 minuten als je ze van binnen roze wil hebben.
Schep een flinke lepel salsa op de borden en leg er een open gesneden stuk tonijn op. Serveer met de courgettesalade.

Ik pof aardappelen altijd door een paar schoongemaakte aardappelen in te pakken in een groot stuk magnetronfolie en 10 minuten in de magnetron te doen. Lekker met een dotje zure room/crème fraîche.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA