Eccles cakes van Yvette van Boven

Dit recept komt ui het geweldige boek ‘Home baked’ van Yvette van Boven. Het zijn kleine bladerdeegpakketjes met een vulling van krentjes, rozijnen en specerijen. Yvette geeft als tip om er oude brokkelkaas of een andere pittige kaas, zoals een blauwe kaas bij te serveren. Dat hebben we dus braaf gedaan en dat was inderdaad heerlijk. Ik heb een deel gebakken om direct op te eten en een ander deel heb ik ingevroren, lekker en handig om in de vriezer te hebben.
Ik heb de geraspte citrusschilletjes weggelaten, omdat ik het al snel te overheersend vind en wat haast had.

Ingrediënten:
Voor 22 stuks
Voor de vulling
100 g boter
1 laurierblad, verkruimeld, hard steeltjes weggegooid
1 steranijs
1/2 muskaatnoot
2 kruidnagels
250 g krenten
75 g sultana’s
de rasp van 2 citroenen
het sap van 1 hele citroen
de rasp van 2 sinaasappels
75 g lichte basterd- of rietsuiker
2 eetl. brandy (ik gebruikte armagnac)
Verder
750 g bladerdeeg
2 eitjes, losgeklopt
een paar eetl. kristalsuiker

Bereiding:
Smelt de boter in een steelpannetje, voeg de laurier, steranijs, nootmuskaat en kruidnagels toe en laat ze een minuut of vijf intrekken. Voeg dan de krenten, rozijnen, alle rasp en sap en de suiker toe en laat alles op heel laag vuur een minuut of vijftien trekken. Roer zo nu en dan. Draai dan het vuur uit. Roer de brandy erdoor en laat het mengsel afkoelen. Laat dan liefst een nacht in de koelkast staan zodat de smaken goed in kunnen trekken.
Verwarm de oven de volgende dag op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Gebruikt u gekocht bladerdeeg, maak van de losse velletjes 1 stapel en rol deze uit tot een dikke plak. Verdeel het deeg in drie delen. Laat twee delen in de koelkast liggen terwijl u een deel uitrolt op een met bloem bestoven aanrecht. Rol uit tot een dikte van 3 mm. Steek met een ronde uitsteekvorm van ongeveer 8 cm doorsnede cirkels uit het deeg. Leg een klein hoopje vulling ter grootte van 1/2 eetlepel in het midden en vouw de randen erover dicht. Doe dat door de twee helften naar het midden te trekken en die met uw vingers dicht te drukken. Daarna drukt u de boven- en onderpunten ook naar het midden en drukt u het vast. Draai het gebakje nu om, de gevouwen kant naar onder en de gladde kant boven. Rol zachtjes met een deegroller eroverheen zodat er een mooi egaal plat en rond pasteitje voor u ligt. Druk niet zo hard dat de vulling erdoorheen prikt. Maak met een puntig mes drie inkervingen in de bovenkant. Dit is nodig om de hete stoom eruit te laten tijdens het bakken, zodat het deeg krokant wordt.
Doe deze handeling snel, het deeg mag niet te warm worden. Zet de cakes die af zijn steeds terug in de koelkast. Leg ze voor het bakken iets uit elkaar op een bakplaat. Besmeer ze met geklopt ei en bestrooi ze met kristalsuiker. Bak ze in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin en krokant in de oven. Serveer ze warm met een stukje kaas erbij, maar een lik crème fraîche is ook erg lekker.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA