Kantflensjes met kardemom parfait van Yvette van Boven

Dit recept is uit het boek ‘Home made winter’. Ik vond het erg lastig om de kantflensjes mooi te krijgen en het draaien was ook een hele toestand, om dat te doen zonder dat ze scheurden. Ik las uiteindelijk een recept op internet waarbij het beslag in een spuitfles was gedaan, dat was ook nog een idee geweest. De kardemomparfait was speciaal, romig en lekker. Ik zou er de volgende keer nog een zuur fruitsausje bij doen, zoals frambozensaus of coulis, voor het frisse element en om het net wat completer te maken.

Ingrediënten:
300 ml melk
1 vanillestokje, opengesneden en de zaadjes eruit geschraapt
2 eierdooiers
75 g witte basterdsuiker
2 eetl. versgemalen kardemomzaadjes, uit de vijzel
300 ml slagroom
Voor de flensjes
200 g bloem
snuf zout
2 zakjes vanillesuiker
2 eieren
700 ml melk
boter om in te bakken
Voor de garnering
poedersuiker
kardemom uit de vijzel

Bereiding:
Breng voor de parfait de melk tegen de kook aan. Laat hem met het vanillestokje en de zaadjes 10 minuten trekken. Klop de eierdooiers met de basterdsuiker schuimig wit. Zeef het melkmengsel erboven en roer goed door. Giet het mengsel terug in de pan en roer op laag vuur tot het dikker wordt, als dunne vla. Roer de kardemomzaadjes erdoor. Laat de crème dan helemaal afkoelen. Klop de slagroom stijf en spatel hem door de afgekoelde crème anglaise. Giet in een bakje dat in de vriezer past en zet het er zeker 4 uur in.

Doe de bloem met zout en vanillesuiker in een kom en maak in het midden een kuiltje. Breek de eieren erin en voeg de helft van de melk toe. Klop alles tot een glad beslag. Voeg al roerende de rest van de melk toe. Laat een klontje boter in de koekenpan (met antiaanbaklaag) lichtbruin worden. Schep met een grote lepel dunne strepen beslag kruislings in de pan. Bak het flensje aan beide kanten goudbruin. Ga zo door tot alle flensjes gebakken zijn en het beslag op is. Stapel ze op een bord met een laagje plastic -of aluminiumfolie ertussen en leg er een deksel op. Zo blijven ze mooi zacht anders drogen ze snel uit.
Leg voor het serveren op elk bord een flensje. Draai met een ijsbolschep een dikke bol kardemomijs en leg dat op elk flensje. Bestrooi met poedersuiker en eventueel nog met wat extra kardemom uit de vijzel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA