Kleverige en geweldige varkensstoof van Jamie

Dit recept is uit het boek ‘Jamie Doet’ en komt uit het Griekse hoofdstuk. Het is een makkelijk gerecht waarbij het fornuis al het werk doet. De op het laatst toegevoegde pruimen geven het gerecht een lekker zoet accent. Wij aten er rijst en snijboontjes bij.

Ingrediënten:
6 personen
1,2 kg ontbeende varkenspoot, in 4 cm grote stukken gesneden (ik gebruikte schouderkarbonades)
125 ml goede Griekse wijn
1 eetl. rode wijnazijn
1 grote prei, gewassen schoongemaakt en dik gesneden
2 rode paprika’s, van zaadjes ontdaan, grof gehakt
2 wortels, geschild en in plakjes
1 theel. gedroogde oregano
zeezout en versgemalen zwarte peper
1 eetl. tomatenpuree
200 g pruimen, zonder pit en grof gehakt
sap van 1 citroen
klein bosje platte peterselie
Griekse extra vergine olijfolie

Bereiding:
Verwarm een paar scheuten olijfolie in een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg het vlees toe en roer zo nu en dan, ongeveer 10 minuten, tot de stukken aan alle kanten bruin worden. Misschien dat je dit in delen moet doen. Voeg de wijn en azijn toe en bak nog 5 minuten. Doe, het vocht is verdampt tot ongeveer 2/3, alles in een kom.
Voeg nog wat scheuten olijfolie toe en bak zachtjes de prei, paprika’s, wortel en oregano voor 10-15 minuten en roer zo nu en dan totdat de groenten wat zachter zijn. Doe het vlees terug in de pan en breng op smaak met zout en peper. Roer er de tomatenpuree doorheen en schenk er voldoende water bij zodat alles net onder staat.
Breng aan de kook, draai het vuur laag, doe het deksel erop en laat alles 2 uur pruttelen, totdat het vlees uit elkaar valt. Voeg dan de gehakte pruimen toe en laat nog 45 minuten sudderen met het deksel eraf of totdat het vlees mals is en je een mooie kleverige saus overhoudt. Proef en voeg de citroensap en eventueel zout en peper toe. Hak de peterselie fijn en strooi over het vlees. Maak af met een drupje extra vergine olie en doe dan in kommen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA