Broccolisalade van Jamie Oliver

Dit recept is uit het kookboek ‘Jamie’s Amerika’. De broccoli wordt gablancheerd en aangemaakt met een heerlijke dressing. Verder zit er bacon en tomaat in. Een simpel, maar zo smaakvol recept. Als je de broccoli zo kort blancheert krijgt het een heel volle nootachtige smaak. Wij aten het bij gebakken zalm en krieltjes. Helaas heb ik er geen foto van gemaakt.

Ingrediënten:
voor 6 personen als bijgerecht
2 grote stronken broccoli
8 plakken gerookte, doorregen bacon, de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven
3 tomaten, gehalveerd, van zaadjes ontdaan, in dunne plakjes gesneden
klein bosje verse bieslook, het liefst met bloemetjes, fijngehakt
Dressing
½ teen knoflook
2 theel. dijonmosterd
6 eetl. extra vierge olijfolie
2 eetl. witte wijnazijn
zeezout en zwarte peper uit de molen

Bereiding:
Snijd de roosjes van de broccoli met een klein mesje los en in kleine stukjes. Snijd de droge uiteinden van de stronken af en snijd de malse stukken in de lengte doormidden en vervolgens in dunne plakjes.
Blancheer de broccoli 60 seconden in kokend water, zodat hij wel zacht wordt, maar ook nog beet heeft. Laat ze in een vergiet uitlekken en spreid de stukjes en plakjes broccoli uit op een schone theedoek om ze uit te laten wasemen. Leg de stukjes borccoli als ze goed droog zijn op een schaal.
Bak de reepjes bacon in een scheutje olijfolie op matig vuur tot ze krokant en goudbruins zijn en schep het merendeel over de broccoli. Het vet dat in de pan zit, kun je nog voor de dressing gebruiken. De dressing voor de salade maak je door het overgebleven vet in een kommetje te doen en daar de knoflook, mosterd, olijfolie, witte wijnazijn, zout en peper aan toe te voegen. Klop alles goed door elkaar.
Doe de tomaat en de bieslook bij de broccoli en de bacon en giet daarna de dressing erbij. Hussel alles goed en proef of de smaak goed is.
Als je de salade nog een beetje op wilt peppen, kun je er een extra scheutje azijn bij doen. Mocht je bieslookbloemetjes hebben, dan strooi je die er vlak voor het serveren overheen.