Vis met krokante korst met geroosterde knoflook skordalia

Dit recept is uit mijn kookboek uit Australië ‘Modern Australian food’ een geweldig boek. De skordalia (aardappelpuree met knoflook) viel mij wat tegen. Omdat het met olie en yoghurt wordt aangemaakt, kreeg het iets glibberigs kleverigs, net alsof je puree in een keukenmachine maakt, waardoor je behangplaksel krijgt. Alleen Danjo kon het waarderen.

Ingrediënten:
4 personen
4 x 200 g witte visfilets, met vel (ik had skrei)
2 eetl. bloem
Geroosterde knoflook skordalia
2 middelgrote knoflookbollen, ongepeld
600 g kleine aardappelen
125 ml melk, opgewarmd
1 eetl. fijn gerapste citroenschil
125 ml olijfolie (ik gebruikte minder)
140 g Griekse yoghurt (ik gebruikte minder)
60 ml citroensap
Rozemarijnolie
60 ml olijfolie
4 tenen knoflook
2 eetl. rozemarijn

Bereiding:
Verwarm de oven op 220 graden. Verpak de knoflook in aluminiumfolie en plaats op een bakplaat met de aardappeltjes. Rooster ongeveer 30 minuten tot de knoflook en aardappeltjes zacht zijn. Laat afkoelen tot je ze kan vast pakken. Schil de aardappeltjes en doe ze in een kom. Knijp de knoflook uit de teentjes bij de aardappel en voeg de helft van de warme melk toe. Stamp tot een puree tot het glad is en roer er de olie er eetlepel voor eetlepel doorheen. Roer er de yoghurt en sap doorheen en breng op smaak met zout en peper. Doe vlak voordat je gaat serveren de resterende warme melk erbij en doe over in een pan op het vuur tot het goed warm is. Maak de rozemarijnolie door de olie, knoflook en rozemarijn in een klein sauspannetje op laag vuur door te warmen tot de knoflook begint te kleuren. Laat afkoelen.
Dep de vis droog en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi het vel met de bloem en wrijf goed in. Klop het te veel aan bloem eraf. Verwarm een eetl. rozemarijnolie in een koekenpan en bak de vis met het vel naar beneden 2 minuten of tot het vel knapperig is. Draai de vis om en bak tot het gaar is. Serveer met de skordalia en rozemarijnolie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA