Pie met zoete aardappelpuree en feta

Dit recept komt uit mijn kookboek uit Australië; ‘Modern Australian food’ en komt uit het hoofdstuk country pub food. Het hoort eigenlijk met lamsvlees, maar ik heb het met runderstooflappen gemaakt. Het was een heerlijk gerecht.

Ingrediënten:
6 personen
1,5 kg lamsvlees of rundvlees om te stoven
35 g bloem
1 eetl. olijfolie
2 uien, grof gehakt
2 middelgrote wortels, grofgehakt
3 knoflooktenen, geplet
1/2 theel. gedroogde oregano
750 ml kippenbouillon
260 g tomatensaus
2 middelgrote aardappelen, grofgehakt
2 eetl. citroensap
2 eetl. gehakte dille
6 plakjes bladerdeeg
1 los geklopt ei
zoete aardappelpuree:
2 grote zoete aardappelen
klontje boter
250 g feta, verkruimeld
zout, peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Wentel het vlees door de bloem. Verwarm de olie in een ovenbestendige pan en bak het vlees rondom bruin. Bak het vlees in gedeeltes en haal uit de pan. Voeg de ui en wortel toe en roer tot ze zacht worden. Voeg knoflook en oregano toe, bak en roer tot het geurig is. Voeg de bouillon en tomatensaus toe en breng aan de kook. Doe het vlees terug in de pan, dek goed af en zet 1,5 uur in de oven.
Voeg de aardappelen toe en zet nog 30 minuten in de oven tot het vlees mals is en de aardappelen gaar. Als de saus te dun is laat dan onafgedekt nog even op het fornuis sudderen tot de saus dikker wordt. Roer het citroensap en de dille erdoor en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het vlees in kleinere stukken, laat afkoelen en zet 3 uur of een nacht in de koelkast om af te koelen.
Verwijder na het afkoelen het vet van het vlees. Verwarm de oven voor op 220 graden.
Verdeel het vlees over 6 kommen die in de oven kunnen. Snijd het bladerdeeg iets groter uit dan de kommen en snijd in het midden een klein kruis. Leg het deeg over het vlees en bestrijk met het los geklopte ei. Plaats in de oven en bak 20 minuten tot het bladerdeeg bruin is geworden.
Maak ondertussen de zoete aardappelpuree door de aardappelen te schillen, in kleine blokjes te snijden en gaar te koken in water. Stamp tot een puree met een klontje boter en wat zout en peper en strooi er de feta overheen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA