Japanse aubergine met sesam en bosui uit Plenty more

Dit recept komt uit ‘Plenty more’ van Yotam Ottolenghi en is heerlijk! Met deze ingredienten kan het niet mis gaan. Wij hebben het gegeten in combinatie met ngiri’s donburi en sashimi nieuwe stijl van Gizzi. In het kookboek staat erbij dat het lekker is met rijst en tofu.

Ingredienten:
4 personen als bijgerecht
2 middelgrote aubergines, van beide uiteinden ontdaan (650g)
1,5 theel. mirin
1/2 theel. sesamolie
1,5 eetl. lichte sojasaus
2,5 theel. rijstazijn
1,5 theel. ahornsiroop
2 theel. geschilde en fijngehakte verse gemberwortel
1 teen knoflook, geperst
5 bosuien, in dunne schuine ringetjes (70g)
10 g geroosterd gemengd zwart en wit sesamzaad

Bereiding:
Breng in een grote pan wat water aan de kook. Leg de aubergines in een stoommand of zeef en hang hem boven het water; zorg ervoor dat het water de bodem van de stoommand niet raakt. Sluit de pan goed, u kunt eventueel met aluminiumfolie alle openingen dichten, en stoom de aubergines 30 minuten, keer ze halverwege om. Haal als de aubergine gaar is de stoommand of zeef van de pan en laat de aubergines erin liggen tot ze zijn afgekoeld. Snijd het vruchtvlees met de hand in lange dunne (1/2 cm brede) repen en laat ze nog 20 minuten uitlekken.
Maak intussen de dressing. Roer in een kommetje de mirin, sesamolie, sojasaus, azijn, ahornsiroop en 1/4 theelepel zout door elkaar. Roer de gember en knoflook erdoor en zet opzij.
Meng de koude aubergine met de dressing en voeg bosui en sesamzaad toe. Laat de salade minstens 10 minuten intrekken en dien hem op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA