Katsu curry van Jamie

Dit recept komt uit het geweldige boek ‘Jamie’s comfort food’. Het is een populair Japans gerecht, geïnspireerd door de Indiase keuken. Het resultaat is een mals stukje krokante kip met een lekkere currysaus. Het zuur maakt het echt af. Ik serveerde er geroosterde bloemkool bij.

Ingrediënten:
4 personen
4 x 150 g kipfilets zonder vel
250 ml karnemelk
2 opgehoopte theel. medium hete kerriepoeder
2 tenen knoflook
120 g panko broodkruim
1 kop basmatirijst (320g)
25 g kokosblok
2 liter plantaardige olie
Saus:
1 ui
2 tenen knoflook
1 duimdik stuk gember
1 gemiddeld grote wortel
1 bosje verse koriander (30g)
olijfolie
1 theel. van ieder garam masala, medium curry poeder, kurkuma
2 opgehoopte eetl. bloem
1 opgehoopte theel. mangochutney
Zuur:
1 rode ui
1 citroen
1 verse rode peper

Bereiding:
Druk de kipfilets stevig plat met de palm van je hand om de kip licht plat te drukken. Leg ze in een kom en schenk er de karnemelk over. Voeg de currypoeder en een snufje zeezout toe, knijp de knoflook er boven uit en schud om alles te bedekken. Dek af en marineer in de koelkast minimaal 2 uur maar bij voorkeur de hele nacht. Als de tijd voorbij is, strooi je de panko broodkruim op een bakplaat. Haal de kip uit de marinade, schud even en wentel door het broodkruim en druk daarbij zodat het broodkruim blijft plakken en ze nog iets platter worden. Leg in de koelkast totdat je ze gaat bakken.
Pel voor de saus de ui, knoflook, gember en wortel en hak met de koriandersteeltjes fijn. Hou daarbij de blaadjes apart. Bak in een grote pan op gemiddeld hoog vuur met een scheut olijfolie en de kruiden voor 15 minuten, of totdat het begint te karamelliseren. Roer regelmatig. Roer de bloem erdoorheen en de mangochutney. Schenk er 800 ml kokend water bij en laat 15 minuten sudderen, of totdat het gereduceerd is tot een goede saus, zo nu en dan roerend. Proef, breng op smaak en voeg eventueel nog wat meer mangochutney toe.
Plaats ondertussen, 1 kop rijst in een medium grote pan. Voeg 2 koppen kokend water toe en een flinke snuf zout. Kruimel er het kokosblok in en meng. Breng aan de kook, roer en doe er dan het deksel op om 10 minuutjes te laten sudderen of tot het water is opgenomen. Doe het vuur uit en laat het deksel erop. Maak een snel zuur door de rode uit te schillen en heel fijn te snijden. Plaats in een kom met de citroenschil en sap en een flinke snuf zout. Haal de zaadjes uit de peper, snijd hem fijn en voeg aan de kom toe. Meng door elkaar.
Vul een pan om te frituren met een flinke laag olie, het moet 8 cm diep zijn, maar vul je pan niet meer dan de helft vol. Plaats op een gemiddeld hoog vuur. Verwarm tot 180 graden en bak je kip in porties in 8 minuten goudbruin en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier.
Doe om te serveren, een kwart van de rijst in een kleine kommetje, druk goed aan en draai om op een bord. Doe dat met de rest van de rijst ook. Leg de kip naast de rijst, doe er de saus over en serveer met het zuur en korianderblaadjes. Extra mangochutney is er ook lekker bij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA