Kalfs Wellington met kruidencrepe en sinaasappelportsaus

Dit gerecht heb ik gemaakt voor onze kookckub. Helaas ging er fout waar ik bang voor was, het vlees was al gaar en het bladerdeeg nog niet. De anderen vonden het wel lekker, maar ik was er niet tevreden over. Vlak hierna las ik een recept met bladerdeeg waarin stond dat bladerdeeg goed koud de oven in moet voor het beste effect. Ik denk dus dat ik een volgende keer de wellingtons een half uurtje in de koelkast leg voordat ik ze in de oven doe, zodat het vlees wat langer nodig heeft en het bladerdeeg mooi bruin kan worden. Het recept is een samenstelling van recepten op internet en van Ainsley Harriott.

Ingrediënten:
6 personen
Kruidencrepes:
100g bloem
1 groot ei
1 grote eierdooer
175 ml melk
1 eetl. gesmolten boter
1 eetl. fijngesneden peterselie
zonnebloemolie
Champignonmengsel:
klontje boter
1 rode ui, in ringen
2 tenen knoflook in plakjes
wat tijmblaadjes
200 g kastanjechampignons in kleine stukjes
scheutje rode wijn
Vlees:
6 stukken kalfsmuis van ca. 150 g even dik gesneden, bestrooid met zout en peper
12 plakjes bladerdeeg, ontdooid
Sinaasappelportsaus
2 sinaasappels, uitgeperst
scheut rode port
rietsuiker
zout en peper
1 eetl. maizena aangelengd met een eetl. water

Bereiding:
Zeef de bloem in een kom, maak een kuil in het midden en voeg het ei, de eierdooier en melk toe. Klop tot een glad beslag. Voeg de gesmolten boter toe en laat 15 minuten rusten.
Bak ondertussen in de pan de rode ui, knoflook en tijm in het klontje boter zacht. Voeg de champignons toe en laat op hoog vuur bakken tot het vocht is verdampt. Voeg de wijn toe en laat verdampen. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen. Bak in een andere pan de stukken kalfsmuis rondom aan en laat ook afkoelen.
Roer de peterselie door het crêpebeslag en bak er in een koekenpan ongeveer 6 dunne crepes van en vet de pan tussendoor in met olie. Leg het vlees op het midden van een crêpe, schep er wat van het champignonmengsel op en vouw het bladerdeeg eromheen. Ik gebruikte per stukje vlees 2 plakjes bladerdeeg. Het is even proberen en kijken hoe je het vouwt. Leg de pakketjes een half uurtje in de koelkast en verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de wellingtons in de oven in 20 minuten gaar, tot het bladerdeeg er mooi bruine n knapperig uitziet en de binnentemperatuur van het vlees 45 graden is.
Maak ondertussen de sinaasappelportsaus door het sinaasappelsap te verwarmen in een pannetje. Schenk er de rode port bij naar smaak en maak af met suiker, zout en peper naar smaak. Bind met het maizenapapje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA