Picanha van de bbq met zoete aardappel, fetacrumble en salade met avocado en tomaatjes

Wij zijn dol op picanha, het staartstuk van rund. Met het vetlaagje krijgt het een heerlijke volle smaak en is het supermals. Met een keukenthermometer kan het niet mis gaan.

Ingrediënten:
2-3 personen
1 picanha van 600 g, de vetlaag kruislings ingesneden
olijfolie
3 tenen knoflook, fijn geplet
2 takjes rozemarijn, de naaldjes fijngehakt
kneepje citroensap
zout en peper
2 zoete aardappelen
stuk feta van 125 g
rode peper, van zaadjes ontdaan en in ringetjes gesneden
1 eetl. fijngesneden koriander
1 eetl. extra vergine olijfolie
1 zak slamix
2 handen vol lekkere tomaatjes, gehalveerd
1/2 avocado in kleine stukjes
1 x recept voor het gewone vinaigrette
Bereiding:
Maak een simpele marinade van 2-3 eetl. olijfolie en doe daarin de knoflook en rozemarijn met een scheutje citroensap. Leg de picanha met de velkant naar boven in de marinade en bestrooi de velkant royaal met zout en eventueel peper. Laat de picanha hierin het liefst een nacht marineren in de koelkast en haal de picanha er een uur voor de bereiding eruit. Stook de bbq op en snijd ondertussen de zoete aardappelen in 1 cm. dikke plakjes. Doe ze in een kom en wentel ze door wat olijfolie. Als het vuur gedoofd is gril je de zoete aardappel op de bbq gaar. Maak ondertussen een fetacrumble door de feta te verkruimelen en te mengen met de rode peper, koriander en extra vergine olijfolie en zet apart. De picanha bak ik op de velkant in de pan, maar dat kan ook op de bbq. Steek de keukenthermometer in de picanha en leg met de vleeskant op de bbq en laat de kerntemperatuur tot 50-55 graden komen. Doe dit het liefst indirect, maar ik deed het op briketten en die vlamden niet zo snel op, dus ik heb het direct gedaan.
Maak ondertussen de salade, door de slamix, tomaatjes en avocado met de vinaigrette te mengen. Als de picanha de juiste temperatuur heeft bereikt wikkel je hem in aluminiumfolie en laat het 15 minuten rusten. Snijd daarna aan en geniet…