Klassieke lamsstoofpot met groenten van Bill Granger

Dit recept komt uit het boek ‘Easy’ van Bill Granger. Het is ook easy want je stopt alles in de oven en die doet al het werk. Ik heb het lamsvlees vervangen door rundvlees. De balsamicoazijn geeft het een heerlijk zacht zoete smaak.

Ingredienten:
6-8 personen
1,5 kg ontbeende lamsbout, in stukken van 7 cm
2 middelgrote uien, elk in 8 parten
3 middelgrote wortelen, in stukken van 5 cm
3 stengels bleekselderij, in stukken van 5 cm
zeezout en versgemalen zwarte peper
2,5 dl witte wijn
1/2 liter lams- of rundvleesbouillon
2 eetl. tomatenpuree
4 eetl. lekkere balsamicoazijn
6 tenen knoflook, in dunne plakjes
2 lange takken rozemarijn
2 laurierblaadjes

Bereiding:
Verhit de oven tot 240 graden. Leg het vlees, met de uien, wortelen en bleekselderij in een grote braadslee en bestrooi alles royaal met zeezout en versgemalen zwarte peper. Braad het 20 minuten en schep alles halverwege de tijd om tot het vlees en groenten lichtbruin zijn. Schakel de oventemperatuur terug naar 180 graden.
Schep vlees en groenten ui de braadslee in een gietijzeren braadpan of ovenschaal met deksel. Voeg de wijn, bouillon, tomatenpuree en azijn toe. Strooi de knoflook over het vlees en doe rozemarijn en laurier erbij. Doe er nog zout en peper bij en schep alles luchtig door elkaar. Zet het deksel op de pan en stoof het vlees in de oven in 2 uur botergaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA