Griekse salade van Jamie

Dit recept is uit het kookboek ‘Jamie does’ van Jamie Oliver. Ik heb dit recept onlangs gemaakt als onderdeel van een Grieks buffet en het is altijd lekker.

Ingrediënten:
1 middelgrote rijpe tomaat
200 g rijpe kerstomaatjes
1 coeur de boeuf tomaat
1 middelgrote rode ui, gepeld,1 komkommer
1 groene paprika
een handvol verse dille
een handvol verse munt
een grote handvol zwarte pitloze olijven (ik gebruikte kalamata’s)
zeezout
1 eetl. rode wijnazijn
3 eetl. extra vergine olijfolie
200 g feta
1 theel. gedroogde oregano

Bereiding:
Ik vind het altijd leuk als er verschillende vormen en maten in een salade zitten. Snijd de middelgrote tomaat daarom in partjes, de kerstomaatjes doormidden en de vleestomaat in grote ronde plakken, en doe ze allemaal bij elkaar in een grote slakom. Snijd de ui in flinterdunne ringen en doe ze bij de tomaat. Rasp met een vork in de lengte langs de komkommer om diepe sporen in de schil te maken, en snijd hem in vrij dikke plakjes. Verwijder de zaadjes uit de paprika, snijd hem in ringen en doe ze samen met de schijfjes komkommer bij de tomaat in de kom.
Hak de dille en het grootste deel van de muntblaadjes in grove stukjes; houd een paar kleine blaadjes apart als garnering. Doe de gehakte blaadjes in de slakom, knijp de olijven eerst stevig uit om de groentes aan te maken en gooi ze er vervolgens bij.
Doe er een snufje zout, de azijn en de extra vierge olijfolie bij, en hussel alles even vlug met je handen door elkaar. De magie begint wanneer de zalige smaken zich met elkaar vermengen. Proef een hapje en breng de salade eventueel nog wat verder op smaak.
Leg het blok feta vlak voor het serveren op de salade, strooi er de oregano en de apart gehouden muntblaadjes over, besprenkel het geheel met extra vierge olijfolie en zet de kom meteen op tafel. Uitgesproken van smaak, lekker rommelig en overheerlijk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA