Sticky toffee pudding van Jamie

Dit recept komt uit ‘Jamie’s comfortfood’ en is super! Hij is superzacht en de karamelsaus met rum erbij is ook heerlijk. De grove zeezoutkorrels er bovenop maken het helemaal af.

Ingredienten:
4 zakjes earl grey thee
450 gram verse medjool dadels
1 afgestreken theel. kaneel
1 bol nootmuskaat om te raspen
170 gram boter + extra om in te vetten
340 gram zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
170 gram lichtbruine basterdsuiker
170 gram donkerbruine basterdsuiker
4 grote eieren
Maldon-zeezout
Karamelsaus
250 gram boter
125 gram donkerbruine basterdsuiker
125 gram lichtbruine basterdsuiker
50 ml bruine rum
300 ml double cream of slagroom

Bereiding:
Verhit de oven tot 180 graden. Hang de theezakjes in een pot met 300 ml kokend water en laat ze 3 ½ minuut trekken. Verwijder de pitten uit de dadels, doe ze met de kaneel in een keukenmachine en rasp er de helft van de nootmuskaat bij. Haal de theezakjes uit de pot, schenk de thee bij de dadels en druk ze naar beneden zodat ze helemaal onder staan. Laat ze 10 minuten met deksel weken, maal ze vervolgens tot een fijne puree en schraap de zijkant van de beker gaandeweg een paar keer schoon.
Vet een tulbandvorm van 26 cm doorsnee in met boter en bestuif met wat bakmeel. Klop in een grote kom met een houten lepel de boter en de twee soorten suiker tot het geheel romig is en klop er een voor een de eieren door. Roer er met een grote metalen lepel het bakmeel door. Spatel er de gepureerde dadels door, giet het beslag in het cakeblik en zet dit 45 tot 50 minuten in de oven, of tot een houten prikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt (bij mij was dat 65 minuten).
Maak wanneer de pudding bijna klaar is de saus. Snijd de boter in blokjes en laat deze in een kleine pan op matig vuur smelten. Voeg de twee soorten suiker toe en giet er als alles goed gemengd is de rum en de room bij (wees voorzichtig het kan spetteren). Breng de saus aan de kook en laat hem 5 minuten zachtjes pruttelen tot hij prachtig diepbruin van kleur is.
Stort de pudding uit de vorm op een schaal en kwast hem rondom in met voldoende saus om er een delicaat, krokant laagje op aan te brengen, terwijl de pudding eronder nog wel lekker zacht en sponzig blijft. Als je een cakeblik gebruikt moet je kleine gaatjes in de pudding prikken en er een derde deel van de saus over gieten. Strooi er als contrast een klein snufje zeezout over en zet de pudding met een kannetje saus en desgewenst een schaaltje slagroom, ijs of vla op tafel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA