Tarte tatin met tomaat

Dit recept is uit het boek ‘Eten met familie en vrienden’ van Sarah Raven. Ik heb het gemaakt voor een picknick.

Ingrediënten:
100 g langkorrelige rijst
water, of groente- of kippenbouillon
3 eetl. olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook
1 courgette
1 rode paprika
80 g zelfgemaakte pesto
2 opgehoopte lepels geroosterde pijnboompitten
raspsel van 1 citroen
zout en zwarte peper
6 trostomaten (circa 600 g)
500 g bladerdeeg

Bereiding:
Kook de rijst gaar in het water of de bouillon. Giet af en doe in een grote kom. Verwarm de oven voor op 200 graden. Gebruik een tarte tatin vorm van 25-26 cm doorsnee. Verhit de olijfolie en bak de ui, knoflook, courgette en paprika circa 10 minuten op laag vuur. Voeg dit mengsel toe aan de rijst en meng met de pesto, pijnboompitten, citroenraspsel en wat zout en peper toe aan de kom met rijst. Schep alles goed om. Snijd de tomaten horizontaal doormidden en snijd de harde kernen eruit. Schik met het vel omlaag op de taartbodem en schep het rijstgroentemengsel erop en druk plat. Rol het bladerdeeg uit tot een lap van 4-5 mm dik en drapeer over de vorm. Snijd de deegrand bij en stop hem in langs de binnenkant. Bak de taart 20 minuten of tot het bladerdeeg goudbruin en mooi gerezen is. Laat 15 minuten afkoelen en stort omgekeerd op een schaal. Trek de tomatenvelletjes eraf.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA