Jojo koekjes met frambozenglazuur uit Sweet van Ottolenghi

Dit recept komt uit het boek ‘Sweet’ van Yotam Ottolenghi en Helen Goh. Het oorspronkelijke recept is met rabarberglazuur, maar ik kon geen rabarber vinden, dus heb het met frambozen gemaakt. Als je het met rabarber maakt rooster je dezelfde hoeveelheid rabarber in de oven in een half uur gaar. Met frambozen wordt het glazuur zuurstokroze, geweldig om te zien!

Ingredienten:
15 stuks
175 g bloem, plus extra om te bestuiven
65 g custardpoeder
65 g poedersuiker
1/8 theel. zout
170 g boter, op kamertemperatuur in blokjes
1/4 theel. vanille extract of 1/2 theel. als je maizena gebruikt
Frambozenglazuur
70 g frambozen
65 g boter, op kamertemperatuur in blokjes
130 g poedersuiker
1/2 theel. citroensap

Bereiding:
Kook de frambozen zacht in een pannetje of in maak ze zacht in de magnetron. Laat afkoelen. Doe in een kleine kom van de keukenmachine en mix samen met de boter glad. Zeef de poedersuiker en doe met het citroensap bij de frambozen en mix nog een paar minuten. Zet apart en als het te zacht is, even in de koelkast.
Zeef voor het deeg de bloem met het custardpoeder, de poedersuiker en het zout in de kom van een mixer. Klop alles op lage snelheid en voeg de boter toe. Blijf kloppen tot het eruitziet als broodkruim. Voeg het vanille extract toe, schakel de mixer een stand hoger en laat tot een samenhangend deeg komen. Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed één of twee bakplaten met bakpapier.
Knijp stukjes van de deegbal en vorm balletjes van 3 cm doorsnee, het moeten er 30 worden en ongeveer 15 gram wegen. Leg op 4 cm afstand van elkaar. Doop de bolle kant van een vork in de bloem en druk stevig op het midden van elk koekje.
Bak 25 minuten in de oven. Keer halverwege de bakplaat. Ze zijn gaar als ze aan de onderkant droog zijn, maar nauwelijks gekleurd. Ze zijn warm nog vrij kwetsbaar, maar voelen wel stevig aan. Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze daarna op een rooster om verder af te koelen.
Leg twee koekjes op elkaar met een flinke dot glazuur van circa 15 gram ertussen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA