Gepocheerde peren met warme koffiesaus van Bill Granger

Dit recept is uit ‘Wat gaan we eten?’ van Bill Granger. Ik zou zelf niet zo denken aan de combinatie van koffie met peer, maar het was erg lekker. Hoewel wij de saus wel aan de zoete kant vonden, dus met de helft van de hoeveelheid suiker is meer onze smaak.

Ingrediënten:
4 personen
160 g fijne kristalsuiker
1 theel. vanillebonenpasta of bourbon vanille-extract
2 kaneelstokjes
6 middelgrote, rijpe peren (van ca. 200 g elk)Koffiesaus
100 g bruine basterdsuiker
2,5 dl slagroom
1 theel. bourbon vanille-extract
15 g boter
1 kopje espresso (of 2 eetl. heel sterke zwarte koffie)

Bereiding:
Verhit 1 liter water met de suiker, vanille en kaneel in een grote pan en roer tot de suiker is opgelost. Breng de vloeistof aan de kook, draai het vuur halfhoog en laat de siroop 5 minuten inkoken. Schil intussen de peren, steek het klokhuis eruit maar laat het steeltje zitten en snijd een dun plakje van de peren af zodat ze mooi blijven staan. Leg de peren in  de suikersiroop en breng hem tegen de kook aan. Pocheer de peren zachtjes in 10-15 minuten gaar en draai ze regelmatig om.
Doe intussen alle ingredienten voor de saus in een steelpan op halfhoog vuur, roer alles door elkaar en breng aan de kook. Laat de saus af en toe roerend circa 5 minuten koken tot hij dik en stroperig is.
Schep de peren met een schuimspaan uit de pan. Zet ze op een bord, besprenkel met warme koffiesaus en geef er een bol vanille-ijs bij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA