Vlierbessensiroop van Sarah Raven

Dit recept is uit het boek ‘Eten met familie en vrienden’ van Sarah Raven. Ik zie rond deze tijd van het jaar de vlierbessenstruiken in ons park vol met zwart rode trosjes hangen, maar toch twijfelde ik of het vlierbessen waren, omdat ik ze weleens rechtstreek van de boom heb geproefd en toen vond ik ze helemaal niet zoet. Hetzelfde geldt voor de vlierbloesem, die vond ik ook niet zoet, terwijl ik dat wel had verwacht. Na wat naslagwerk te hebben gedaan, bleken de besjes ook meer een kruidige geur en smaak te hebben, en qua uiterlijk wist ik bijna zeker dat het toch echt vlierbessen waren. Dus toen wij gisteren bramen gingen plukken en ook rijpe vlierbessen tegen kwamen, plukte ik er meteen ook wat van. Een beetje om te proberen. Het recept hieronder is met 1 kg vlierbessen gemaakt, maar ik had maar een beetje en ik had daar ook nog het sap van een citroen aan toegevoegd.

Ingrediënten
voor 2 flessen van 250 ml
1 kg vlierbessen
kristalsuiker

Bereiding:
Doe de vlierbessen in een pan en voeg 2-3 eetlepels water toe om aanbranden te voorkomen. Stoof ze op laag vuur en prak ze licht tot de sappen goed loskomen. Zeef het sap en schenk in een maatbeker. Weeg per 570 ml sap 450 g suiker af. Doe het sap samen met de suiker in een pan en verwarm dit al roerend tot de suiker is opgelost. Kook vervolgens in 20 minuten tot een dikke siroop. Schuim zo nodig af.
Schenk de siroop in droge, warme, gesteriliseerde flessen. Sluit de flessen en plak er een datum op. Deze gelei blijft praktisch een jaar goed. Na openen is de gelei nog enkele weken houdbaar. Lekker met witte wijn of champagne of gewoon (bruisend) water.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA