Braziliaanse feijoada van Jamie

Dit recept is uit het boek ‘Jamie’s comfort food’. Ik heb het oor, de staart en poot van het varken weggelaten. In plaats van gerookte spare-ribs gebruik ik gewone. In plaats van de varkensbuik heb ik speklapjes gebruikt. In plaats van bladgroenten maakte ik er maïssalade bij. De cassave bloem heb ik ook weggelaten. Dit recept is overduidelijk niet geschikt voor vegetariërs.

Ingrediënten:
8-10 personen
750 g zwarte bonen
1 varkensoor, staart en poot
2 uien
5 knoflookteentjes
olijfolie
250 g varkensbuik met vel, in 2 cm grote stukjes
3 verse laurierblaadjes
1 theelepel gerookt paprikapoeder
75 g gerookt spek
100 g verse gerookte chorizo
150 g gerookte spare-ribs
500 g bladgroenten
geroosterde cassave bloem
Salsa
1 grote rode ui
5 grote rijpe tomaten, van zaadjes ontdaan
1 rode of gele peper, van zaadjes ontdaan
1 bosje bladpeterselie
1 citroen
3 eetl. extra vergine olijfolie
1 eetl. witte wijnazijn

Bereiding:
Doe de zwarte bonen een dag van te voren in een pan en zet ze ruim onder koud water en dek af met een deksel. Doe dat ook met het varkensoor, staart en poot. Zet de volgende dag de zwarte bonen op het vuur en voeg zo nodig water toe om ze onder te zetten. Breng aan de kook en laat een half uur sudderen. Snijd ondertussen de uien en knoflook fijn. Verwarm een scheutje olijfolie in een grote pan en bak daarin het varkensoor, staart en poot met de varkensbuik en bak in 15 minuten bruin en krokant. Doe er dan driekwart van de uien bij en al de knoflook, laurierblaadjes en paprikapoeder. Snijd het spek en de chorizo in 2 cm dikke plakjes, snijd de spare-ribs en voeg alles toe aan de pan en bak 15 minuten, terwijl je regelmatig roert.
Als de bonen 30 minuten hebben gekookt voeg je ze toe aan het vleesmengsel en voeg je eventueel extra water toe om alles onder te zetten. Kook op laag vuur gedurende 3 uur, of tot het vlees mals is. Roer zo nu en dan en voeg zo nodig water toe.
Voor de salsa, hak je de ui, tomaten, peper en de blaadjes van de peterselie. Doe in een kom en doe er citroensap, extra vergine olijfolie en azijn bij en breng op smaak.
Snijd vlak voor het serveren de bladgroenten in 1 cm dikke sliertjes en bak samen met de resterende ui in een scheutje olijfolie. Breng de feijoada op smaak en serveer met rijst, de bladgroenten, salsa en veel koud bier. Het is lekker om elke hap te dopen in geroosterde cassave bloem. Wat sinaasappelpartjes zijn er ook lekker bij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA