Terrine van panna cotta

Dit recept is uit het boek ‘Snel & simpel’ van Ainsley Harriott. Wij zijn dol op panna cotta, tijdens onze vakanties in Italië en Kroatië stond het steevast op het menu, ofwel met bosvruchtensaus of karamelsaus en zelfs ook een keer met muntsaus. Het is supermakkelijk en heel lekker, dus ook ideaal voor een etentje, je kan ze van tevoren maken en vlak voor het opdienen de saus eroverheen doen. Ik heb de panna cotta verdeeld over weckpotjes in plaats van in een cakeblik. Ik maakte er bosvruchtensaus bij door rode vruchtjes uit de diepvries tot moes te koken en wat suiker toe te voegen.

Ingrediënten:
3 blaadjes gelatine (of de hoeveelheid die correspondeert voor een hoeveelheid van 600 ml
100 ml melk
500 ml double cream of slagroom
100 g lichtbruine basterdsuiker of fijne kristalsuiker
1 vanillestokje, gespleten en zaadjes eruit geschraapt

Bereiding:
Doe de gelatine in een kom en schenk er koud water over. Laat 5 minuten weken. Schenk de melk in een pan en verwarm hem tot hij nog net niet kookt. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en roer die door de melk tot hij is opgelost. Schenk de room in een andere pan. Voeg de suiker, vanillestokje en zaadjes toe en breng de room aan de kook op laag vuur, terwijl je blijft roeren. Haal de pan van het vuur en roer het melkmengsel door de room.
Spoel een cakevorm (900g) om et ijskoud water en schud hem uit. Schenk het roommengsel erin en zet de vorm minstens 2-3 uur, maar een nacht is nog beter, in de koelkast, tot de panna cotta helemaal stijf is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA